Kërcënimet e sigurisë nga Rusia ndaj vendit dhe rajonit janë të mundshme, veçanërisht të natyrës hibride, tha profesor Gjurovski

1


“Federata Ruse, për shkak se po e humb situatën në terren në nivelin taktik dhe mbrojtës, përkatësisht se ka një depërtim të gjerë të forcave ukrainase dhe ndryshe nga më parë kur mbroheshin, tani ata po i çlirojnë territoret e veta, mendoj se përmes kërcënimeve hibride mund të hapin dhe të abuzojnë me disa nga çështjet e hapura në Ballkan që mund të paraqesin rrezik politik”, tha profesori universitar, raporton 360shkallë, përcjell Portalb.mk.

Ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski sot deklaroi se aktualisht nuk kemi indikacione për përkeqësim të sigurisë dhe se shërbimet tona të sigurisë po punojnë me kapacitet të plotë në drejtim të mbrojtjes së integritetit territorial të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Duke pasur parasysh se kemi agresion ushtarak në kontinentin evropian, sigurisht që ka rreziqe për sigurinë kombëtare, por në bazë të bashkëpunimit dhe koordinimit që e kemi si vend anëtar i NATO-s, ato parandalohen dhe situata monitorohet në nivelin e duhur, thotë universiteti profesor Gjurovski.

Sipas Gjurovskit, më të mundshme janë kërcënimet e sigurisë të natyrës hibride që mund të ndikojnë në destabilizimin politik dhe ekonomik të shtetit dhe të vendeve të rajonit.

“Sigurisht që nuk mund të përjashtohet ndikimi i destabilizimit politik dhe ekonomik si në shtet ashtu edhe në vendet e rajonit, në radhë të parë përmes rreziqeve me natyrë hibride të sigurisë. Federata Ruse, për shkak se po e humb situatën në terren në nivelin taktik dhe mbrojtës, përkatësisht se ka një depërtim të gjerë të forcave ukrainase dhe ndryshe nga më parë kur mbrohej, tani ata po i çlirojnë territoret e veta, mendoj se përmes kërcënimeve hibride mund të hapin dhe të abuzojnë me disa nga çështjet e hapura në Ballkan që mund të paraqesin rrezik politik”, tha Gjurovski, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve pas debatit shkencore-profesionale dhe promovimit të librit “Siguria publike dhe private – koordinim dhe bashkëpunim”, ndër autorët e të cilit është edhe ai, së bashku me kolegët e tij profesor Oliver Bakreski dhe M-r Leta Barxhieva Miovska.

Ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski, i cili mori pjesë në ngjarje dhe u mbajti fjalim, në një deklaratë për media tha se aktualisht nuk kemi të dhëna për përkeqësim të sigurisë.

“Në përgjithësi, siguria është një sfidë serioze për shkak të zhvillimeve me pushtimin e Ukrainës nga Rusia. Shërbimet tona të sigurisë punojnë me kapacitet të plotë në drejtim të mbrojtjes së integritetit territorial të Republikës së Maqedonisë së Veriut”, deklaroi Spasovski.

Ai thekson se tani mund të shohim përfitimet nga anëtarësimi në NATO.

“Ne tani mund ta shohim kuptimin e anëtarësimit në NATO, në momentet kur kemi një konflikt kaq të rëndë. Kështu që të gjitha zhvillimet në atë plan duhet të na mbajnë përqendruar, si shërbime sigurie. Ndryshe, këtu nuk kemi indikacione për çrregullime në lidhje me migrantët. Praktikisht nuk kemi rritje të numrit të përpjekjeve të paligjshme në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar”, vuri në dukje ministri i Brendshëm, duke shtuar se ndonëse kemi  ulje të numrit të migrantëve të paligjshëm, situata rreth krizës së migrantëve monitorohet vazhdimisht dhe në bazë të parametrave jepet reagimi i duhur.

Spasovski, duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarit se kur e pret nënshkrimin e marrëveshjes me FRONTEX, tha se pret që kjo të ndodhë muajin e ardhshëm.

“Pres që ndoshta muajin e ardhshëm të përfundojnë të gjitha procedurat formale brenda Bashkimit Evropian dhe ne do të mund ta nënshkruajmë atë, sigurisht që do të jetë marrëveshja e parë në nivel BE-Maqedonia e Veriut, që do të nënshkruhet dikur në fund të tetorit”, ka thënë Spasovski.

Si përkujtim, marrëveshja me Frontex deri më tani ishte e bllokuar për shkak të refuzimit të Bullgarisë për të pranuar fjalët “gjuha maqedonase” në tekst.

Lidhur me situatën e sigurisë në Evropë, në fjalimin e djeshëm drejtuar kombit, presidenti rus Vladimir Putin shpalli mobilizim të pjesshëm dhe kërcënoi se Moska do të përdorë të gjitha mjetet nëse ka kërcënim për integritetin territorial të Rusisë.

Huazuar nga