Home Lajme nga Maqedonia Troshanovski: Propozimi francez duhet të kaloj në kuvend

Troshanovski: Propozimi francez duhet të kaloj në kuvend

9
0

Kryetari i Institutit për Demokraci Societas Civilis në Shkup, Marko Troshanovski u shpreh në një intervistë televizive se propozimi francez duhet patjetër të kaloj në kuvend.

Ai tha se kërkesat bullgare nuk i ndihmojnë aq shumë çështjes shtetërore të Maqedonisë por plotësojnë interesat bullgare.

“Nuk mund ta interpretojmë si të suksesshme zgjidhjen e mundshme se bullgarët kërkojnë të jenë pjesë e kushtetutës dhe të mos klasifikohen si pakicë. Kjo punë hap një kapitull të veçantë në të cilin do të negociohen shumë probleme në vendin tonë. Kjo problematikë kërkon analizë të thellë dhe zgjidhje adekuate, përpara se të bëhet e ditur për publikun tonë, sepse ky kapitull hapet i pari dhe mbyllet i fundit. Do ta humbasë legjitimiteti dhe mbështetja e qytetarëve në shumë procese”, tha Troshanovski.

Ai konsideron se kuvendi duhet ta shqyrtoj dhe pranoj propozimin nga Franca.

“Ky është një dokument jashtëzakonisht i rëndësishëm që vendi ynë duhet ta pranojë që nga pavarësia jonë e deri më sot. Pranimi i dokumentit duhet të miratohet nga Kuvendi. Këtë vendim duhet ta marrë Kuvendi. Nëse e pranojmë ku Qeveria do të sigurojë shumicën e cilësuar dhe nëse fillojmë negociatat, kushtetuta duhet të ndryshohet. Por nuk do të funksionojë sepse opozita është e vendosur kundër saj dhe në vitet e ardhshme i gjithë ky proces do të jetë torturë”, tha Troshanovski.

Kryetari i Institutit për Demokraci Societas Civilis në Shkup, konsideron se heshtja e autoriteteve maqedonase për propozimin francez nuk është hap i mirë.

“Pritja nga ana jonë, taktikat, mendoj se nuk është një hap i mirë. Kjo kornizë e propozuar që ne duhet ta pranojmë ose refuzojmë. Ne mund ta komentonim propozimin e Lisbonës nëse do ta pranonim apo jo, dhe ne heshtim për propozimin francez. Mendoj se nëse ne dërgojmë një qëndrim të qartë në emër të vendit se kjo kornizë nuk është e pranueshme për ne, atëherë pala tjetër do ta dijë dhe nuk do të dënohet ose do të ketë shtete anëtare që do të na mbështesin. Nëse presim shtete anëtare si Çekia dhe Sllovakia, ata na kanë shpëtuar më parë dhe ne i pranojmë në heshtje”, tha Troshanovski.
Huazuar nga

Previous articleRegjistrimi në shkollat e mesme në RMV, provime pranuese aty ku ka më shumë kandidatë
Next articleBushati: Rama synon të rekrutojë oligarkët e Kosovës për t’ia kundërvënë Kurtit