Home Lajme nga Maqedonia LSM: Gjatë grevës në sektorin publik ka pasur kapacitet prej 10 për...

LSM: Gjatë grevës në sektorin publik ka pasur kapacitet prej 10 për qind të të punësuarve

8
0

Lidhja e Sindikatave të Maqedonisë kumtoi se në përputhje me rregullat gjatë grevës së përgjithshme që e paralajmëruan në sektorin publik për 22 të këtij muaji, do të sigurojnë kapacitet në dispozicion prej 10 për qind të të punësuarve në këtij sektori.

Bordi i grevës – Kryesia e LSM-së sot në një seancë vendos rregullat për mirëmbajtjen e prodhimit dhe gjërat e nevojshme që nuk guxojnë të ndërpriten gjatë grevës.

“Lidhja e Sindikatave të Maqedonisë paralajmëroi grevë të përgjithshme në të gjithë sektorin publik. Fatkeqësisht, deri më sot kur është mbajtur seanca e Bordit të Grevës – Kryesia e LSM-së, edhe pse e ka obligim ligjor, punëdhënësi në përputhje me Ligjin e Punës nuk ka paraqitur propozim për përgatitjen dhe miratimin e përbashkët të rregullave për mirëmbajtjen e prodhimit dhe gjëra të nevojshme që nuk guxojnë të ndërpriten gjatë grevës, thekson LSM-ja në kumtesë.

Lidhja e Sindikatave të Maqedonisë, shtojnë nga atje, duke marrë parasysh se kujdeset edhe në kushte komplekse të grevës së përgjithshme të respektohen rregullat për kryerjen e punëve të nevojshme për të parandaluar rrezikimin e jetës, sigurisë personale apo shëndetit të qytetarëve (gjërat e nevojshme), në seancës e sotme Bordi i Grevës – Kryesia e LSM-së vendos rregullat për mirëmbajtjen e prodhimit dhe gjërat e nevojshme që nuk guxojnë të ndërpriten gjatë grevës.

Minimumi i procesit të punës për të mundësuar rifillimin e punës pas përfundimit të grevës (puna e mirëmbajtjes së prodhimit), përkatësisht për kryerjen e punëve të nevojshme për parandalimin e rrezikimit të jetës, sigurisë personale apo shëndetit të qytetarëve (punë të nevojshme) janë:

– për kryerjen e punëve administrative dhe teknike me kapacitet në dispozicion prej 10 për qind të punonjësve të sektorit publik
– për parandalimin e rrezikimin e jetës e 10 për qind të punonjësve të sektorit publik që operojnë me makineri dhe mjete fikse
– për të parandaluar rrezikimin e sigurisë personale me 10 për qind të punonjësve të sektorit publik që operojnë me makineri dhe qasje fikse
– për të parandaluar rrezikimin e shëndetit të qytetarëve me 10 për qind të të punësuarve në sektorin publik dhe që operojnë me mjete bazë, kryerja minimale e pandërprerë e funksioneve për të mos penguar procedurat urgjente.

“Punonjësit në sektorin publik, përveç se do të dalin në grevë duke ndërprerë procesin e punës në vendet e tyre të punës gjatë orarit të punës, do të qëndrojnë dukshëm jashtë ambienteve të punëdhënësit nga ora 10 deri në orën 11:00. Rregullat për gjërat që nuk duhet të ndërpriten gjatë grevës vlejnë për të gjithë sektorin publik dhe punonjësit e sektorit publik duhet t’u përmbahen rregullave të vendosura në këtë mënyrë. Bordi i grevës – Kryesia e LSM-së është në seancë të përhershme dhe për të gjitha ndryshimet do të informojë me kohë”, paralajmërojnë nga LSM-ja.

Greva, siç ishte paralajmëruar më herët, organizohet për mbrojtjen e të drejtave ekonomike dhe sociale dhe plotësimin e kushteve të punësimit – lidhjen e marrëveshjes së përgjithshme kolektive për sektorin publik me rritje të përcaktuar të pagave të të punësuarve në sektorin publik për 2.806 denarë në shumën neto, në përputhje me rritjen e pagës minimale të botuar në Gazetën Zyrtare 24 shkurt 2022 dhe përcaktoi të drejtën e rekursit për pushim vjetor në masën 30 deri në 100 për qind të bazës.
Huazuar nga

Previous articleÇmimi i naftës në Shqipëri arrin rekord historik, kap nivelin prej 265 lekësh [2.2 euro] për litër
Next articlePDK do ta dërgojë në Kushtetuese vendimin e Supremes për faturat e energjisë