Home Lajme nga Kosova Presidenti slloven i shkruan presidentit të Këshillit Evropian, kërkon heqjen e vizave...

Presidenti slloven i shkruan presidentit të Këshillit Evropian, kërkon heqjen e vizave për Kosovën më 23 qershor

18
0

Përmes një letre dërguar Presidentit të Këshillit Evropian, presidenti i Sllovenisë, Borut Pahor, i ka kërkuar Bashkimit Evropian që në samitin e 23 qershorit ta heq regjimin e vizave për qytetarët e  Kosovës.

Presidenti slloven kërkesën e ka bërë përmes një letre dërguar Presidentit të Këshillit Evropian, Charles Michel, ndërsa dorëzimin e saj e konfirmoi sot në fjalimin e tij në Forumin e Prespës.

Pahor tha se i kërkoi BE-së që të merr vendime për përshpejtimin e integrimit të gjashtë shteteve të Ballkanit Perëndimor.

“Unë besoj se nevojiten hapa konkretë për të përshpejtuar zgjerimin e Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor. Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut t’i jepet drita jeshile për fillimin e negociatave në qershor dhe Kosova të marrë liberalizim vizash. Besoj se të dyja kërkojnë vetëm vullnetin politik të shteteve anëtare, si të tre shtetet plotësojnë të gjitha kushtet për të thënë.  Dua gjithashtu një proces më të shpejtë negociues me Malin e Zi dhe Serbinë”, ka shkruar Pahor, raportojnë mediat në Sarajevë.

Ai ka shprehur shqetësim të veçantë për situatën në Bosnje e Hercegovinë.

“Jam i bindur se është e domosdoshme që Bosnjes e Hercegovinës t’i jepet statusi i kandidatit pa kushte. Natyrisht, BeH duhet të plotësojë kushtet, por rendi duhet të jetë i ndryshëm – kështu që së pari statusin e kandidatit dhe më pas plotësimin e kushteve. Sipas mendimit tim, kjo do t’i forconte forcat pro-evropiane në Bosnjë e Hercegovinë dhe dinamikat e përshtatjes së brendshme me normat evropiane”, ka shkruar Pahor.

Letra e plotë e presidentit slloven:

“Në dritën e agresionit të Federatës Ruse ndaj Ukrainës dhe efektet e luftës në sigurinë evropiane po rriten ripohoni rëndësinë e Bashkimit Evropian si një garantues i sigurisë dhe stabilitetit. Ndërsa sinqerisht Unë mbështes të gjitha përpjekjet për t’i dhënë Ukrainës dhe Moldavisë statusin e kandidatit, por jam gjithnjë e më shumë i shqetësuar për situatën në Ballkanin Perëndimor, të cilit ne vazhdimisht po i deklarojmë garanci evropiane, perspektivë, por grupi po largohet gjithnjë e më shumë.

Unë jam veçanërisht i shqetësuar për situatën në Bosnje e Hercegovinë. Në këtë vend, pasojat negative dhe procesi shumë i ngadaltë i zgjerimit të Bashkimit Evropian dhe largimi nga perspektiva evropiane. Në këto rrethana, nacionalizmi dhe lufta për ndryshimin e kufijve po intensifikohen, të gjitha këto po çojnë në paqëndrueshmëri në rritje që kërcënon sigurinë jo vetëm të BeH dhe fqinjësisë së saj të afërt, por edhe të Bashkimit Evropian.

Jam i bindur se është e domosdoshme që Bosnjes e Hercegovinës t’i jepet statusi i kandidatit pa kushte. Natyrisht, BeH duhet të plotësojë kushtet, por rendi duhet të jetë i ndryshëm – kështu që së pari statusin e kandidatit dhe më pas plotësimin e kushteve. Sipas mendimit tim, kjo do t’i forconte forcat pro-evropiane në Bosnjë e Hercegovinë dhe dinamika e përshtatjes së brendshme me normat evropiane.

Unë besoj se nevojiten hapa konkretë për të përshpejtuar zgjerimin e Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor. Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut t’i jepet drita jeshile për fillimin e negociatave në qershor dhe Kosova të marrë liberalizim vizash. Besoj se të dyja kërkojnë vetëm vullnetin politik të shteteve anëtare, si të tre shtetet plotësojnë të gjitha kushtet për të thënë. Dua gjithashtu një proces më të shpejtë negociues me Malin e Zi dhe Serbinë”, ka shkruar Pahor. /Telegrafi/


Letra e presidentit slloven Borut Pahor dërguar Presidentit të Këshillit Evropian Charles Michel
Huazuar nga

Previous articlePSG arrin akordin me Skriniar
Next articleVritet gjyqtari në El Salvador