Kovaçevski në Greqi, vendet e Ballkanit luftojnë për “pavarësi” nga gazi rus

71


Liderë nga Ballkani, përfshirë kryeministrin e Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, nesër do të vizitojnë terminalin e gazit të lëngshëm natyror në qytetin grek Aleksandropolis. Kryeministri grek njoftoi vizitën gjatë një seance qeveritare të premten.

Ai tha se terminali specifik është shumë i rëndësishëm dhe do të ndihmojë në diversifikimin e burimeve të furnizimit me gaz natyror, jo vetëm për Greqinë, por edhe për rajonin. Në më pak se 20 muaj, terminali duhet të lejojë Greqinë dhe disa vende në rajon të kenë akses në burime të tjera gazi, jo vetëm ruse.

Nga zyra e Presidentit të Këshillit Evropian, Charls Micheal, infromojnë se projekti do të ofrojë burime dhe rrugë të reja për furnizimin me gaz natyror dhe do të rrisë sigurinë e furnizimit në Greqi, Bullgari dhe vende të tjera të rajonit.

Nga atje bëjnë të ditur se është planifikuar një lidhje me gazsjellësin me Greqinë fqinje, si dhe investime në një termocentral me gaz dhe një central të gazifikimit të gazit natyror të lëngshëm në Aleksandropolis, ku Maqedonia e Veriut duhet të ketë aksione. Me këto projekte vendi nuk do të jetë e varur vetëm nga gazi rus.

Huazuar nga