Godina e transfuziologjisë në Ohër, në prag të shembjes

19

Shtretërit në të cilët personat dhurojnë gjak në Ohër, janë të vjetër dhe të rrënuar. Dritaret dhe pllakat janë dëmtuar rëndë dhe ka vetëm katër shtretër dhurimi të gjakut. Transfuziologjia e Ohrit funksionon në kushte të tilla. Në të njëjtën ndërtesë ndodhen laboratori i spitalit, ilaçet fizikale, por edhe Departamenti i Patologjisë ku dërgohen të vdekurit.


“Duhet të mendohet për hapësirë më të mirë për dhurimin e gjakut. Unë mendoj se ato janë plotësisht kompatibile, me ato që duhen në një situatë të tillë”.

Edhe personeli mjekësor është i vetëdijshëm për kushtet.

Ne përpiqemi, jemi mësuar të punojmë në këto kushte. Unë jam humane, si dhe punonjësit e mi, dhe mbi të gjitha humanë janë dhuruesit e gjakut, pacientët, sesa kushtet. Por, të kemi kushte më të mira do të ishte më mirë për ne dhe për ata. Nga ajo që mund të shihet nuk është ngulur asnjë gozhdë e vetme? Asgjë nuk është venduar”, deklaroi Snezhana Latovska- mjeke.

Kryqi i Kuq në Ohër pranon se gjendja në këtë qendër është dëshpëruese.

“Është vërtet keq shërbimi i transfuziologjisë në Ohër të punojë në kushte të tilla, dhe mendoj se Instituti për Mjekësinë e Transfuzionit në Shkup duhet të bëjë një përpjekje për të siguruar kushte shumë dinjitoze për dhuruesit e gjakut, por edhe për stafin që punon atje”, tha Sasho Toçkov-Kryetar i Kryqit të Kuq Ohër.

Drejtori i spitalit të Ohrit, Goran Balev, na tha se Institutit nga Shkupi mund t’i ofrohet hapësirë e përshtatshme përreth spitalit, për të ndërtuar një objekt të ri. Alsat kontaktoi drejtorin e Institutit, Sadulla Useini, por megjithëse na tha se do të na jepte përgjigje, kjo nuk ndodhi.

Miki Trajkovski

Burimi