Shkencëtarët kanë identifikuar 21 komponime që mund të
ndihmojnë në trajtimin e koronavirusit, duke përfshirë një ilaç tashmë i
aprovuar, deri tek një ilaç i alergjisë së dështuar dhe trajtimet
eksperimentale të kancerit, zbulon studimi i fundit.

13 prej këtyre ilaçeve tashmë janë dëshmuar të sigurta në
doza që nuk kanë gjasa të paraqesin rreziqe për pacientët e infektuar me
koronavirus sipas studimit të botuar në “Nature”.

Studiuesit nga Sanford Burnham Prebys Institute Discovery
Medical në California janë inkurajuar veçanërisht duke zbuluar se katër prej
ilaçeve mund të funksionojnë mirë në kombinim me remdesivir, i cili
Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA) tashmë ka dhënë miratimin e
urgjencës për të trajtuar COVID-19.

Tani, ata janë duke përdorur ‘organoide’ miniaturë të
mushkërive të rritura në laboratorë për të provuar më tej potencialin e barnave
për të trajtuar infeksionin që vritet më shumë se 140,000 amerikanë që nga
janari, shkruan Daily Mail- transmeton IndeksOnline.

Aktualisht, ilaçi i vetëm me autorizim të përdorimit të urgjencës (EUA) nga FDA
është remdesivir, një antiviral që nuk arriti të trajtojë semundjen Ebola, por
është treguar se zvogëlon rrezikun që një pacient të vdesë nga COVID-nga 30 në
62 përqind. Pasi fitoi të njëjtin përcaktim nga FDA, hidroksilklorina e
diskutueshme, e mbështetur nga Trump u hoq nga EUA e saj. Plazma e gjakut nga
të mbijetuarit e koronavirusit është aprovuar gjithashtu si një trajtim
eksperimental për COVID-19 dhe është vlerësuar i sigurt, por sa mirë funksionon
është ende nën hetim.

Dexamethasone është ndoshta ilaçi më premtues për trajtimin
e koronavirusit. Dhjetra ilaçe janë provuar dhe nuk kanë arritur të shpëtojnë
jetë nga infeksioni shkatërrues i frymëmarrjes.

Sipas studimit këto ilaqe mund të ndihmojnë në shërimin e
koronavirusit: Clofazimine, Hanfanghcin, aplimod, Ono 5334, Remdesivir,
Astemizole, MLN- 3897, Elopiprazole, SDZ-62-434, YH-1238, N-Tert- Buytlisoquine,
R 82913, VBY-825, 8- (3- Chlorrostyryl) Caffeine, AMG- 2674, KË 8232, MDL
28170, SB- 616234-A, SL- 11128, ZLVG CHN2./IndeksOnline/
,Source link