Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve (KSHZ) sot do të dorëzojë mendimin e tij në Kabinetin e presidentit për afatet e nevojshme për zbatimin e procesit zgjedhor. Dje, presidenti Stevo Pendarovski u takua me anëtarët e KSHZ-së, me të cilën filloi mbledhja e informacioneve shtesë të dakorduara që do t’u ndihmojë liderëve të partive politike të caktojnë datë të re për zgjedhjet parlamentare.

Presidenti Pendarovski i informoi anëtarët e KSHZ-së për qëndrimet e kryetarëve të partive politike dhe qëndrimin e miratuar konsensual që Komisioni duhet të dorëzojë mendimin për afatet e nevojshme për zbatim e procesit zgjedhor.

Liderët e partive politike në takimin te Pendarovski të martën ranë dakord të kërkojnë mendimin e Komisionit për sëmundje infektive në lidhje me masat dhe protokollet që duhen respektuar gjatë procesit zgjedhor në kohë pandemisë së KOVID-19, KSHZ të dorëzojë mendim për afatet kohore të nevojshme për të përfunduar përgatitjet për procesin zgjedhor, si dhe mendim nga Zyra e OSBE/ODIHR për kornizën kohore në të cilën ata mund të dërgojnë mision monitorimi për zgjedhjet. Takimi tjetër është caktuar për fillim të javës tjetër.

Në KSHZ ka mendime të ndryshme për vazhdimin dhe zbatimin e procesit zgjedhor në kontekstin e masave në fuqi për të parandaluar përhapjen e koronavirusit dhe ndërprerjen pothuajse dy-mujore të këtyre veprimeve, si dhe Dekretin në fuqi ligjore të miratuar nga Qeveria më 21 mars, për të cilën flasim qëndrimet e kryetarit të KSHZ-së Oliver Derkoski dhe anëtarit të Komisionit Boris Kondarko.

Derkoski, i cili është deleguar nga OBRM-PDUKM, beson se procesi zgjedhor duhet të organizohet që nga fillimi, me rishpalljen e zgjedhjeve, në mënyrë që askush të mos mund ta kundërshtojë legjitimitetin e tyre, ndërsa kolegu i tij Boris Kondarko i propozuar nga LSDM, konsideron se afatet e zgjedhjeve duhet të vazhdojnë aty ku u pezulluan për shkak të gjendjes së shpallur të jashtëzakonshme.

Source link